به گزارش خبرنگارتبسم مهر، استفاده از کارتهای الکترونیکی برای گردشگران خارجی هر بار توسط مسئولان متولی گردشگری وعده داده میشود؛ یک بار قرار بود به گردشگران خارجی ورودی به ایران کارت ارزی بدهند تا در ایران، ارز یا ریال با خود حمل نکنند؛ یک بار هم قرار شد از این کارتها تنها در هتلها استفاده شود. سال 94 هم مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری وقت سازمان میراث فرهنگی درباره استفاده از توریست کارت ملی گفته بود این توریستکارت اکنون در فرودگاه امام خمینی (ره) فعال است و هر گردشگر تا سقف 5 هزار دلار میتواند آن را در هر نوبت شارژ کند.
بعدها این کارت که تحت تاثیر تحولات نرخ ارز قرار گرفته بود، دچار مشکل شد و ناقص ماند. تا اینکه دوباره در آذرماه امسال خشایار نیکزاد فر مدیرعامل شرکت مادر تخصصی ایرانگردی و جهانگردی ایران و زیر نظر وزارت میراث فرهنگی در اولین نشست خبری خود، گفت: در نظر داریم تا کارت ارزی را آماده کنیم. این فعالیت هم با شرکت تفریحاتی به قرارداد رسیده است و در حوزه بلیت الکترونیک و کیف پول، زیرساختهای آن را آماده کردهایم به این صورت که ارز را از مبادی ورودی به کشور با قیمت روز از مسافر تحویل میگیریم و کارت به او میدهیم. زمانی که از کشور خارج شد، باقیمانده پولش را با همان نرخ ارز به او بر میگردانیم.
همان زمان این طرح شائبه دوباره طراحی کارت ارزی یا مستر کارت را متبادر کرد ولی اکنون محمد هادیان مدیرعامل شرکت طراح و زیرساخت این کارتها که در حال همکاری با شرکت مادر تخصصی ایرانگردی و جهانگردی است به خبرنگارتبسم مهر میگوید: خیلیها نسبت به این کارتها حساس شدهاند. در صورتی که اینها کارت ارزی یا مستر کارت نیستند بلکه کارت بلیت ارزی برای بازدید از اماکن گردشگری هستند. قرار شده تا شهردار تهران و وزیر میراث فرهنگی تفاهمنامه ای امضا کنند تا مانند همه جای دنیا که افراد کارت استفاده از خدمات شهری و گردشگری میگیرند، مسافران خارجی نیز چنین خدماتی را دریافت کنند.
او میگوید: زمانی که مسافر به ایران میآید تنها آژانس هست که با ارز وارد شده بازی میکند. دغدغههایی در این باره وجود داشت که بتوان بخشی از هزینههای گردشگر را که در اختیار دولت است، به صورت ارز در گردش بیاورد. این موضوع در کمیسیون اصل 90 هم مطرح شده بود. کارکرد کارتها در این است که گردشگر آنها را به هر میزان مثلاً صد دلار می خرد و از خدمات شهری و گردشگری استفاده میکند ما صرفاً در این مبادی برنامه داریم نه توسعه آن. یعنی استفاده از این کارت در فروشگاهها و یا هتلها در فاز بعدی قرار دارد. اکنون برای استفاده گردشگران از این کارت بلیتها در شیراز مذاکراتی انجام شده است و در تهران نیز نسبت به آماده سازی تفاهمنامه آن اقدام شد.
افرادی که در حوزه کارت ارزی فعالیت میکنند چند چالش اساسی دارند؛ یکی اینکه ممکن است چون ارز از مسافر میگیرند و باید آن را تبدیل کنند و دوباره به مسافر بدهند، مسائل امنیتی و پولشویی و مشکلات دیگر به وجود بیاید همچنین درگیر کردن ذی نفعان به دلیل نوسانات ارزی کار راحتی نیست. ممکن است در زمانی که کارت ارزی را دریافت کردهاند نرخ ارز تغییر کند، چه کسی میخواهد این مابه تفاوت را پرداخت کند؟
به نظر میرسد شرکت ایرانگردی قصد دارد دوباره صدور این کارت را امتحان کند آنهم تنها در امکان گردشگری تحت اختیارش و خدماتی که شهرداری میدهد. شاید موفق شود دردسر گردشگران خارجی را برای پرداخت پول ایرانی در کشور حل کند. منتها اگر به سرانجام برسد!
http://tabasomemehr.ir/fa/News/74683/ماجرای-کارت-ارزی-یا-کارت-بلیت-گردشگران-خارجی-چه-بود؟