ملخ‌ها این بار از پاکستان می‌آیند/پسته زیر بال ملخ‌های مهاجم
چهارشنبه 20 آذر 1398 - 16:20:09

خبرنگارتبسم مهر – گروه استان ها: سال گذشته استان کرمان در کنار بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان مورد هجوم ملخ های مهاجر قرار گرفت اما استان کرمان در یک نکته از سایر استانها استثنا می شود.

جنوب کرمان کانون دائمی ملخ ها

باتلاق بزرگ جازموریان در جنوب استان کرمان پس از هجوم ملخ ها به مکانی تبدیل شد که کلونی های بزرگ ملخ در آن مستقر و اقدام به تخم ریزی کردند و حالا تنها کانون دائمی ملخ در ایران است.

در حال حاضر یکی از تهدیدهای جدی که استان کرمان را در معرض خطر قرار داده است ملخ هایی هستند که از سال گذشته در جازموریان مانده اند و امسال برای مهاجرت به شمال استان کرمان خود را آماده می کنند و گمان می رود با گرم تر شدن هوا و سبز شدن گیاهان در شمال و مرکز و غرب کرمان به سادگی خود را به باغ ها و مزارع استراتژیک کرمان می رسانند.

در صورتیکه ملخ ها خود را به این باغ های پسته، گردو و نخلستان ها برسانند ضربه قابل توجهی به اقتصاد استان کرمان وارد می شود

80 درصد پسته ایران در استان کرمان تولید می شود که میلیاردها دلار را هر سال به کشور سرازیر می کند این درحالیست که کرمان رتبه دوم تولید گردو و رتبه دوم تولید خرما نیز به خود اختصاص داده است و در صورتیکه ملخ ها خود را به این باغها برسانند ضربه قابل توجهی به اقتصاد استان کرمان وارد می شود.

اما نکته نگران کننده دیگر در استان کرمان ورود کلونی های ملخ طی هفته آینده است این ملخ ها به جای اینکه از عربستان و عمان وارد استان کرمان شوند این بار از پاکستان به سمت ایران هجوم خواهند آورد.

درب های شمال کرمان به روی ملخ ها باز می شود

مسافت کوتاه مبداء کلونی های این ملخ ها به استان کرمان گمانه زنی را برای هجوم ملخ ها به شمال استان کرمان بیشتر می کنند.

صنعت پسته کرمان که سال گذشته ضربه سهمگینی از تغییرات اقلیمی و دمایی تحمل کرد و 95 درصد کاهش تولید را در تاریخ پسته استان کرمان ثبت کرد حالا در آستانه یک شوک جدی دیگر قرار گرفته است.

این در حالی است که آمادگی لازم برای مواجهه با خطر ملخ های مهاجر حتی در جنوب کرمان نیز وجود ندارد و کمبود اعتبار و کمبود تجهیزات لازم برای سم پاشی هوایی و زمینی کاملا مشهود است.

طبق گزارشهای رسیده نخستین کلونیهای ملخ که از پاکستان در حال نزدیک شدن به استان کرمان هستند خود را به استان سیستان و بلوچستان رسانده اند.

یک چهارم باغهای کشور در استان کرمان وجود دارد و جنوب استان نیز به عنوان یکی از مهمترین قطبهای تولید محصولات کشاورزی کشور در معرض خطر قرار دارد و اگر مسئولان برای کنترل کلونیهای ملخ قبل از وارد شدن به استان کرمان برنامه ریزی نکنند باغهای استان کرمان با آفتی آلوده می شود که کنترل آن به سادگی ممکن نخواهد بود.

اگر مسئولان برای کنترل کلونی های ملخ قبل از وارد شدن به استان کرمان برنامه ریزی نکنند باغ های استان کرمان آلوده می شود

کشاورزان شمال استان کرمان در حالی بیش از گذشته نگران ملخ های مهاجر هستند که نخستین کلونی های ملخ بسیار زودتر از سالهای گذشته خود را به کرمان رسانده اند، طبق روال و گزارشهای فائو نخستین کلونی های ملخ در دسته های میلیونی بهمن ماه خود را به جنوب کرمان می رساندند و تنها مبدا آن ها نیز آن سوی خلیج فارس بود اما امسال هم کلونی ها افزایش یافته است و هم زمان ورود این حشرات حدود یک ماه زودتر آغاز می شود.

هم اکنون مردم در انتظار برنامه ریزی مناسب و تدبیر مسئولان وزارت کشاورزی و تجهیز لازم هستند، باید به این نکته نیز اشاره کرد که کشاورزان شمال، غرب و مرکز استان کرمان که مرکز تولید محصولات صادرات محور استان کرمان هستند هیچ تجربه ای در خصوص مبارزه با ملخ های مهاجر ندارند.

از نظر اعتبار و تجهیزات مشکل داریم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان در گفتگو باتبسم مهر می گوید: طبق پیش بینی های فائو و نظارت هایی که از سوی گروه های رصد انجام شده پیش بینی می کنیم طی چند روز آینده ملخ ها از سمت پاکستان و مرزهای شرقی خود را به استان کرمان می رسانند.

سعید برخوری با اشاره به اینکه جازموریان مرکز اصلی هجوم ملخ ها خواهد بود و افزود: پیش از این نیز گفته شده بود که باید اعتبار لازم برای مبارزه با ملخ ها اختصاص یابد و اقدام مورد نظر برای تجهیز استان کرمان به هواپیماها و خودروهای مخصوص سم پاش انجام شود.

وی گفت: بسیاری از تجهیزات ما در جازموریان فرسوده شده و کنترل این آفت در جازموریان که پهنه ای گسترده و صعب العبور است بسیار مشکل می باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان بیان کرد: نخستین دسته های ملخ از سمت کشورهای عربی بهمن ماه وارد استان خواهند شد و در سال جاری باید تدابیر خاصی را برای مبارزه با این آفت اندیشید.

وی بیان کرد: در شرایط کنونی نه اعتبار لازم اختصاص داده شده و نه امکانات مناسبی وجود دارد و اگر شرایط اینگونه باشد خسارت های زیادی به کشاورزی وارد می شود.

برخوری گفت: اعتبارات ملی و تجهیزات باید در اسرع وقت برای مبارزه با ملخ ها اختصاص یابد.

وی گفت: طبق اعلام قبلی پیش بینی می کنیم ملخ ها نسبت به سال گذشته سه برابر می شوند و ما از الان هشدار می دهیم که کنترل این آفت نیاز به پیشگیری و برنامه ریزی دارد و نباید بگذاریم کار به مرحله بحران برسد.

گفته های سعید برخوری در حالی وضعیت نچندان مناسب جنوب کرمان از منظر تجهیزات برای مقابله با ملخ ها را نشان می دهد که در شمال استان کرمان به دلیل عدم وجود تجربه لازم و اختصاص اعتبار مبارزه با ملخ ها بدتر است و هنوز اقدام موثری از سوی وزارت خانه انجام نشده است.

این در حالیست که سال گذشته هم با مدیریت مطلوب و تکیه بر نیروی انسانی دل سوز و کشاورزان آفت ملخ ها در جازموریان کنترل شد.


http://tabasomemehr.ir/fa/News/74278/ملخ‌ها-این-بار-از-پاکستان-می‌آیندپسته-زیر-بال-ملخ‌های-مهاجم
بستن   چاپ