تجدید چاپ «دست بد» وقفی‌پور/ روایت پلیسی که ویتگنشتاین می‌خواند
چهارشنبه 13 آذر 1398 - 13:45:34

به گزارش خبرنگارتبسم مهر، نشر نیماژ دومین چاپ رمان «دست بد» اثر شهریار وقفی پور را با شمارگان 500 نسخه، 92 صفحه و بهای 15 هزار تومان منتشر کرد. چاپ نخست این کتاب در سال گذشته با شمارگان 700 نسخه و بهای 15 هزار تومان در دسترس مخاطبان قرار گرفته بود. «دست بد» یک رمان جنایی و پلیسی متفاوت و سرشار از ارجاعات و روابط بینامتنی در ادبیات داستانی ایران است.

آن‌چه وقفی‌پور در «دست‌ بد» پیش روی مخاطب قرار می‌دهد، متفاوت‌تر از تجربه‌های پیشین‌مان در ادبیات جنایی و حادثه‌ای ایران است. چگونگی حل معما، شخصیت‌پردازی کاراگاه و قاتل داستان و همچنین نثری که او برای روایتش انتخاب می‌کند همگی دارای مؤلفه‌هایی هستند که به این تفاوت هویت و حقیقت می‌بخشند.

در شهریور امسال (1398) نشست نقد و بررسی این رمان در نشر سیب سرخ برگزار شد و در آن حجت بداغی،  امیرحسین خورشید فر و نویسنده کتاب به صحبت پرداختند. حجت بداغی در آن نشست گفته بود: «در ادبیات جهان با شماری از نویسندگانی روبه‌رو هستیم که گرایش به پلیسی نویسی داشته و دارند اما سبک بیشتر آنها با هم متفاوت است و از میان‌شان کمتر نویسندگانی بوده‌اند که توانستند به رمان روشنفکری نزدیک شوند. رمان روشنفکری به چیستی ادبیات و جهان نزدیک می شود.از میان نویسندگان ویلکی کالینز، اومبرتو اکو و آلن رب گریه تلاش کرده‌اند از ساختار رمان پلیسی برای نوشتن  و بیان آن چیزی که مدنظرشان بوده بهره بگیرند. رمان دست بد یک رمان روشنفکری است. نه از این جهت که کارگاه عرب زاده ویتگنشتاین می‌خواند نه چون ساختار این رمان با ساز و کار رمان پلیسی همسو نیست. در این رمان حواشی بیشتر از وقایع برای کارگاه عرب زاده اهمیت دارد.»

به گفته بداغی، شهریار وقفی پور در رمان «دست بد» خودش را اسیر ساختار رمان پلیسی نکرده است بلکه این ساختار را به گونه مورد نظر خودش تغییر داده است. بسیاری از اتفاقاتی که در این رمان اتفاق می‌افتد در واقیعت نیز اتفاق افتاده است. در این داستان با برشی از جامعه روبه‌رو هستیم که خود فاجعه است.

خورشیدفر نیز در آن نشست گفته بود: «دست بد»، یک رمان پلیسی با مایه‎هایی از رئالیسم جادویی، بینامتنیت، خشونت و درآمیختن واقعیت و فانتزی به سبک پست مدرنیست‌هاست. امتیاز بسیار بزرگ رمان این است که علیرغم همه این موارد، خواننده را از لطف معمول قصه پلیسی که معما و پلات است هم بهره مند می‌کند. وقفی پور نیز در آن نشست رمان خود را اثری پسامدرن خواند و گفت: «هر تولیدی ارتباط تنگاتنگی با اقتصاد دارد و از سال 1960 به این سو تمام آثار ادبی چنین ویژگی دارند. زمانی که مشغول نوشتن رمان دست بد بودم به ادبیات و رمان پست مدرن، بینامتنیت بسیار علاقه داشتم و در این اثر نیز تکنیک‌های این شیوه نوشتن غالب است.  در این رمان ارجاعات متعددی وجود دارد. همچنین در بخش نخست این رمان من به سفر پیدایش توجه داشته‌ام و هریک از شخصیت‌هایی که در این بخش از آنها یاد می‌شود، ریشه در سفر پیدایش دارند.»


http://tabasomemehr.ir/fa/News/73941/تجدید-چاپ-«دست-بد»-وقفی‌پور-روایت-پلیسی-که-ویتگنشتاین-می‌خواند
بستن   چاپ