بسیاری از شهدا در غبار زمان فراموش شده‌اند/ به آن‌ها مدیونیم
شنبه 9 آذر 1398 - 16:25:33

احمد منصوب در گفتگو با خبرنگارتبسم مهر، در رابطه با رونمایی از دیوارنگاره شهید محمد حسین بصیر که به عنوان اولین نقاشی ایثار و شهادت در مشهد طراحی و اجرا خواهد شد، اظهار کرد: این نقاشی برای اولین بار در سطح کشور با استفاده از ویژگی‌های نگارگری ایرانی رونمایی خواهد شد.

وی با بیان اینکه این دیوارنگاره با محوریت به تصویر کشیدن صحنه‌های از زندگی شهید محمدحسین بصیر است، افزود: این نقاشی از ویژگی‌های برجسته خاصی برخوردار است که کمک فراوانی به زیباتر شدن این دیوارنگاره در مشهد می کند.

نقاش تمثال شهدا با بیان اینکه شهید محمدحسین بصیر ویژگی‌های خاص و ممتازی داشته‌اند، تصریح کرد: نور این شهید همانند چراغی نسل در نسل در دل مردم منطقه توس مشهد روشن باقی مانده است. اخلاص عجیب شهید در تمام امورات زندگی باعث شد تا یاد او بعد از گذشت چندین سال هنوز هم زنده بماند.

وی با تأکید بر اینکه شهید هم علمدار فضای فرهنگی و هم انقلابی بود، ادامه داد: در زمان انقلاب اسلامی شهید از موقعیت کاری و زندگی خوبی برخوردار و به گفته دوستان و آشنایان، بیشتر از همیشه عاشق زندگی و خانواده خود بوده است، اما همه این موقعیت‌ها را رها کرده و برای دفاع از آب و خاک کشور از جان و مال خود گذشت.

منصوب با اشاره به اینکه شهید محمدحسین بصیر 26 ساله به شهادت رسیده است، ابراز کرد: این شهید بزرگوار، در اوایل جنگ تحمیلی با نوعروس خود به اهواز رفته تا در آنجا از نزدیک امورات را رسیدگی کند. وی در جهت رفع محرومیت‌های مناطق محروم از هیچ تلاشی دریغ نکرد.

این هنرمند در خصوص ویژگی‌های دیوارنگاره، اظهار کرد: طرح اصلی این دیوارنگاره با محوریت خود شهید است اما در پیرامون آن تصاویری با توجه به عکس‌های آلبوم ایشان در گوشه و کنار طرح به تصویر کشیده خواهد شد.

وی که سابقه نقاشی از تمثال شهدای دفاع مقدس و حرم را در کارنامه خود دارد، ادامه داد: در گوشه‌ای از طرح، تصویر شهید همراه با همسر و دو دختر خردسالش در کنار رود کارون به تصویر کشیده شده، همچنین در گوشه‌ای دیگر نحوه مدیریت و اقدامات شهید در جبهه به نمایش گذاشته خواهد شد.

وی ادامه داد: از آنجا که شهید در عملیات بدر و در موقعیت نیزار و آب به شهادت رسیده‌اند، گوشه‌ای از دیوارنگاره را به موضوع شهادت ایشان اختصاص داده‌ایم.

استفاده از ادبیات در نقاشی دیوارنگاره شهید محمد حسین بصیر

منصوب با تأکید بر اینکه این طرح بسیار پرکار است، اظهار کرد: در این طرح از ادبیات و شعر نیز استفاده شده است و در لابه‌لای تصاویر از ابیات حماسی شاعرانی همچون فردوسی و سعدی استفاده شده است همچنین در چهار بیت شعر با مضمون ویژگی‌ها و خصوصیات شهید در این کار خودنمایی خواهد کرد.

این هنرمند نقاش با بیان اینکه طراحی این دیوارنگاره بنا بر پیگیری‌های کانون فرهنگی شهید محمدحسین بصیر به مرحله اجرا رسیده است، گفت: با پیگیری‌های کانون فرهنگی شهید محمدحسین بصیر، دیوار مناسبی در ابتدای بلوار جلال آل احمد مشهد انتخاب و با رضایت صاحب ملک، توانستیم بعد از فرازوفرودهای فراوان این طرح را به مرحله اجرایی شدن نزدیک کنیم.

وی با اشاره به اینکه در این کار سپاه امام رضا (ع) و شهرداری مشهد پشتیبانی و همکاری خوبی با ما داشتند، ابراز کرد: با عنایت خداوند و شهدا بسیاری از سال‌های عمر خودم را از جوانی با فعالیت در راه شهیدان سپری کرده‌ام.

منصوب با بیان اینکه حدود 30 سال است که در این حرفه مشغول به فعالیت هستم، ادامه داد: از سال 74 به صورت حرفه‌ای شروع به کشیدن تمثال شهدا کردم و افتخار نقاشی شهیدان بر روی دیوارهای بزرگ، در سطح شهر مشهد و شهرستان‌های مختلف کشور را داشته‌ام.

اجرای دو هزار نقاشی از شهیدان بر روی بوم و تابلو

این هنرمند نقاش با اشاره به اینکه حدود دو هزار نقاشی از شهیدان را بر روی بوم و تابلو انجام داده‌ام، ابراز کرد: یکی از مهم‌ترین اساتید من در این زمینه برادر بزرگم سید مهدی بود که بسیار در رشد و شکوفایی خصلت‌های نقاشی من مؤثر بود.

وی با بیان اینکه سید مهدی مشوق من در بسیاری از فعالیت‌های فرهنگی و هنری بود، اظهار کرد: از دوران کودکی به واسطه حضور و نقش مؤثر ایشان در خانواده به بسیاری از حوزه‌های هنری از جمله فیلم، نقاشی، خوشنویسی، هنرهای تجسمی و... علاقه شدم.

منصوب با بیان اینکه سید مهدی، خوشنویس خوبی بود، گفت: برادرم در همه حوزه‎ها اعم از اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ... الگوی من بود، لذا بعد از شهادت برادرم به دنبال معرفی ایشان و بسیاری از شهیدان دیگر به جامعه بودم. یکی از راه‌های معرفی شهدا را درکشیدن تمثیل آنان پیدا کردم لذا بیش‌ازپیش به نقاشی و کشیدن تمثیل این عزیزان علاقه‌مند شدم.

این هنرمند نقاش با تأکید بر اینکه طی سال‌هایی که مشغول به فعالیت بودم از محضر اساتید بزرگی بهره‌مند بودم، ادامه داد: در کنار کار، تحصیلات دانشگاهی خود را درهمین راستا ادامه دادم و توانستم لیسانس گرافیک و بعد فوق لیسانس نقاشی‌ام را بگیرم و در خدمت جامعه هنری و مردم باشم.

وی با تأکید بر اینکه در این راه چندین تصویر از برادر شهیدم را نقاشی کردم، افزود: آخرین تصویر از برادر شهیدم مربوط به پیاده‌روی اربعین امسال می‌شود که در بین‌الحرمین و روبه‌روی حرم حضرت عباس (ع) آن را کشیدم.

منصوب با بیان اینکه برادر شهیدش با اقتدا به حضرت عباس (ع) در هنگام شهادت دو دست خود را از دست داد، ابراز کرد: اربعین امسال توفیق داشتم در مسیر پیاده‌روی سه نقاشی دیواری و پنج نقاشی بر روی تابلو، از شهیدان مدافع حرم که عراقی بودند را بکشم.

تمام مسیر زندگی‌ام را مدیون شهدا هستم

این هنرمند نقاش با تأکید بر اینکه تمام مسیر زندگی من با عنایت شهیدان بوده است، بیان کرد: باز هم با تأکید بیان می‌کنم که همه مسیر زندگی من متأثر از برادر شهیدم بوده و من در تمام مراحل زندگی همیشه دست گرم او را در پشت خود احساس می‌کنم چراکه در بسیاری از بزنگاه‌های زندگی کمک‌حال من بوده است.

وی با اشاره به خاطرات خود در هنگام کشیدن دیوارنگاره در شهر، افزود: خاطرات بسیاری دارم که گفتن هرکدام از آنان لحظات شیرینی را برایم تداعی می‌کند. از جمله این خاطرات عکس‌العمل خوب و پر انرژی مردم و نسل جوان است که در هنگام نقاشی تمثال شهیدان به من منتقل می‌شود.

منصوب ادامه داد: هنگام نقاشی دیوارنگاره یکی از شهیدان، جوانی با بیان اینکه مسیر زندگی‌ام را مدیون شهیدان هستم به من گفت: «نقاشی شما بر روی دیواری که هر روز در مسیر مدرسه من بود باعث شد تا مسیر زندگی‌ام را با عنایت شهیدان عوض کنم»، بعداً متوجه شدم که این جوان، طلبه مدرسه علمیه است و به اذعان خودش این راه را مدیون شهدا است.

با دیدن خوشحالی خانواده شهدا خستگی معنایی ندارد

این هنرمند نقاش تأکید کرد: برخورد خوب و جالب خانواده‌های شهدا خستگی کار را از تن انسان درمی‌آورد، آنان وقتی نقاشی چهره فرزند و یا همسر شهید خود را می‌بینند برق خوشحالی در نگاهشان جلوه می‌کند و هیچ چیز جز این خوشحالی نمی‌تواند پاداش کار من باشد.

وی با اشاره به اینکه کشیدن دیوارنگاره‌‎ها هزینه‌های زیادی دارد، گفت: نقاشی دیوارنگاره پشتیبانی مالی خوبی را می‌طلبد لذا قطعاً باید با توجه به سفارشات، هماهنگی‎ها برای طراحی آغاز می‌شود.

منصوب تصریح کرد: عطش و لذتی که در کشیدن اولین دیوارنگاره در سال 75 داشتم، امروز هم دارم و خستگی در این کار برایم معنا ندارد.

این هنرمند نقاش با اشاره به تقاضایی از مدیران شهری، ادامه داد: امروزه باید دیوارهای شهر را با موضوع دفاع مقدس و شهدا نقاشی کنیم و کار در این حوزه را دست کم نگیریم.

بسیاری از شهدا در غبار زمان به فراموشی سپرده شده‌اند

وی گفت: در معرفی شهدا خیلی موفق نبوده‌ایم، خیلی از شهیدان گمنام بوده و هستند و ما کاری برای معرفی آنان نکرده‌ایم، بسیاری از شهدا معرفی نشده‌اند و در غبار زمان به فراموشی سپرده شده‌اند؛ شاید این نقاشی‌ها بهانه‌ای برای معرفی این عزیزان باشد.

منصوب با اشاره به فرموده رهبری، اظهار کرد: رهبری می‌فرمایند «شهدا بهترین هستند لذا باید بهترین کار برای آنان انجام شود.» متأسفانه امروزه کارهای ضعیف و به دور از هرگونه ویژگی‌های هنری در طرح و اجرا دیوارنگاره‌ها در سطح شهر هستیم. لذا مدیران شهری باید با دقت نظر بیشتری برای انتخاب افراد با تجربه و علاقه‌مند به موضوع داشته باشند تا بهترین اجراها را شاهد باشیم.

گفتنی است، شهید محمد حسین بصیر، متولد هفتم آذر ماه 1337 بود که در عملیات بدر در 20 اسفندماه سال 63 در 26 سالگی به شهادت رسید.


http://tabasomemehr.ir/fa/News/73757/بسیاری-از-شهدا-در-غبار-زمان-فراموش-شده‌اند-به-آن‌ها-مدیونیم
بستن   چاپ